10 vietų, kurias privalai aplankyti Nyderlanduose

2019-08-06
Kol tavo lagaminas po truputį pildosi didžiausiam tavo gyvenimo nuotykiui, galvoje tikriausiai sukasi ir mintys, kaip atrodys pirmosios savaitės Nyderlanduose. Atsakymas vienareikšmiškas - pirmąsias savaites tikrai praleisi tyrinėjant būsimų studijų šalį iš visų pusių! O ši užduotis bus lengviau įveikiama, jei po ranka turėsi ir Kastu komandos sąrašą, ką aplankyti Nyderlanduose tiesiog yra A MUST!

 

1. Madurodam miniatiūrų parkas

Čia galėsi išvysti ne tik žymiausius olandų pastatus, bet ir ištisus miestus. Tai puiki galimybė per kelias valandas apkeliauti visus Nyderlandus - Madurodame galima iš arti stebėti kylančius lėktuvus Šipholio oro uoste ar iškraunamus krovinius Roterdamo uoste ar susipažinti su Olandų aukso amžiumi ir išvysti didžiausius olandų atradimus.


2. Waterlooplein blusturgis, Amsterdamas

Turistai čia keliauja ieškoti neįprastų suvenyrų, kolekcionieriai – retų daiktų, o studentai randa originalių, vintažinių rūbų ar kitų mielų niekučių. Blusturgis dirba kasdien, išskyrus sekmadienius. Jei Amsterdamas atrodo tolokai, nenusimink – balandžio 27 dieną karalienės dienos proga nuo mokesčių atleidžiami gatvės prekiautojai, tad visi Nyderlandai virsta vienu dideliu blusturgiu.


3. Volendam miestas

Čia galėsi paragauti rūkytų ungurių ir kitų jūros gėrybių, taip pat pasigrožėti ypatinga, nepakartojamo grožio architektūra - mažais, vienas prie kito per metrą įsikūrusiais žvejų nameliais. Miestas pakerės ir savo senoviniais kostiumais, kurios vis dar dėvi Volendamo žmonės.


4. Museumplein, Amsterdamas

Tikras rojus muziejų mylėtojams. Čia rasi Van Gogho muziejų, o netoli jo – didžiulį modernaus meno ir dizaino „Stedelijk“ muziejų. Netoli įsikūręs Nacionalinis Olandijos muziejus („Rijksmuseum“), kuriame sukaupta reikšminga olandų „Aukso amžiaus“ dailininkų darbų kolekcija. Dėmesio vertas ir NEMO – mokslo ir technologijų muziejus, stebinantis ne tik eksponatais, bet ir pačiu pastatu, primenančiu žalią laivą, nuo kurio stogo atsiveria puikus vaizdas!


5. Euromast bokštas Roterdame

Suprojektuotas 1960 metais, įžymusis bokštas ankščiau buvo tik 100 metrų aukščio. Po aštuonerių metų medicinos fakultetas bokštą paaukštino 14 metrų. Vėliau buvo nuspręsta padidinti Euromast aukštį dar 85 metrais. Dabar tai aukščiausias pastatas Roterdame, nuo kurio atsiveria beprotiško grožio vaizdas ir visas Roterdamas!


6. Kinderdijk malūnai

Nyderlandai garsūs savo vėjo malūnais, kurių šiandien galima suskaičiuoti net tūkstantį! Neabejojame, kad keliaudamas per Nyderlandus jų pamatysi apsčiai, tačiau niekur pasaulyje nerasi daugiau vėjo malūnų negu Kinderdijk’e (Olandijos provincijoje). 1997 metais šie malūnai buvo netgi buvo įtraukti į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.


7. Duinrell atrakcionų parkas, Haga

Karštą vasaros dieną patariame atsigaivinti Duinrell vandens pramogų atrakcionų parke, įsikūrusiame trečiame pagal dydį Nyderlandų mieste – Hagoje, kur po atsigaivinimo vandens parke galėsi praleisti likusį pusdienį, tyrinėjant senovinę ir didingą Hagos architektūrą.


8. De Hoge Veluwe parkas

Kerinti gamta čia suformuota dėka ledynmečio, o vietomis parkas netgi gali priminti mūsų pajūrį - čia gausu smėlio kopų. Negana, šis parkas gali pasigirti vienais gražiausių šalyje dviračių ir pėsčiųjų takais, o pasivaikščiojimo metu gali sutikti laukinių briedžių.


9. Ševeningeno paplūdimys

Tai pats populiariausias paplūdimys Nyderlanduose, žinomas dėl kasmetinių renginių, tokių kaip Aitvarų ir Fejerverkų festivaliai. Tai didelis bei labai gyvas paplūdimys, kur galėsi rasti įvairių atrakcijų: muziejų, skulptūrų sodų, parduotuvių kvartalą ir daugybę kavinių, kur po ilgo pasivaikščiojimo galėsi išgerti šaltos kavos.


10. Kaukenhof gėlių sodas

Šiame parke, kuris laikomas didžiausiu gėlių parku pasaulyje, kiekvieną pavasarį pražįsta apie 7 mln. gėlių, o prie šio gėrio kasmet dirba net 30 sodininkų. Tiesa, norėdamas pasigrožėti šiuo gėlių stebuklu turėsi plačiau atverti piniginę (apsilankymo kaina suaugusiems yra 16 EUR), tačiau pamatyti tokį renginį (ir, žinoma, prie jo nusiselfinti bei pasidalinti nuotrauka su mumis) tikrai verta!