Sėkmės istorija

Andrius Liškus

Andrius Liškus

Šalis
Denmark
Universitetas
university of your choice (DK)
Programa
Program of your choice (No.1)
Darbo vieta
„Crystal Lab“ savininkas
Diplomo laipsnis
Bachelor

Nors studijuoti Danijoje mane paskatino visiškas atsitiktinumas, studijos užsienyje vienareikšmiškai suteikė drąsos eiti į niekur ir nebijoti visko pradėti nuo nulio.

Apie mechanikos inžinerijos specialybę Danijoje išgirdau atsitiktinai – pirkdamas bekelės motociklą iš ten besimokiusio studento. Nors tąkart rekomendacijas pamiršau, bebaigdamas mokyklą supratau, jog inžinieriaus studijų pasirinkimo galimybės gimtinėje nedžiugina.



Užpildžiau paraiškas per „Kastu International“ ir pradėjau laukti žinių iš Danijos. Įdomu tai, kad kai bendraamžiai kraustėsi į bendrabučius, dar nebuvau gavęs galutinio patvirtinimo iš universiteto ir rizikavau likti „ant ledo“. Bet rugpjūčio viduryje patvirtinimas mane pasiekė!

Mechanikos inžinerija – tokia specialybė, kuri leidžia idėjas paversti realiais produktais. Įgyvendinant mintį su inžinerinėmis 3D programomis suprojektuojami eskizai. Vėliau parenkami gamybos būdai, surandami gamintojai. Mechanikos inžinerijos žinios leidžia atlikti itin sudėtingus skaičiavimus: pavyzdžiui, kiek tvirta bus naujai sukurta detalė, kokias apkrovas ji galės atlaikyti. Tai Lietuvoje – itin unikali specialybė.



Danijos universitete galima sužinoti apie metalo, plastiko ar skysčių ypatybes. Bestudijuodamas patenki ir į dirbtuves, kur savomis rankomis susipažįsti su matavimo prietaisais bei gamybinėmis staklėmis, todėl ribų kūrybai praktiškai nelieka.

Susipažinus su kitos šalies papročiais, tradicijomis bei socialiniu gyvenimu, plačiai atsivėrė akys! Studijuojant svetur savęs ugdymas, drąsa ir komunikabilumas peraugo į kitą lygmenį. Nuolat bendraudamas su įvairiais žmonėmis pagerinau ir užsienio kalbų – anglų bei danų – gebėjimus. Danijos sostinė Kopenhaga yra puiki vieta užsiimti aktyviu laisvalaikiu: ten būdamas labai daug važinėjau dviračiu, motociklu, užsiėmiau jėgos aitvarų sportu ir pan.

Baigęs inžinerijos mokslus tampi patraukliu darbdaviams, žinai šių dienų tendencijas – tai leidžia būti vienu žingsniu priekyje. Po studijų grįžęs į Lietuvą atlikau praktiką tarptautinėje įmonėje, į kurią patekti iš esmės – labai sudėtinga. Negana to, ten pradėjau ir dirbti.

Ilgainiui prisidėjau prie daugelio inovatyvių produktų kūrimo: nuo paspirtukų iki išmanaus kokteilių plaktuvo. Visgi vienas įdomiausių ir sudėtingiausių projektų, kurį teko įgyvendinti, buvo aptarnavimo aikštelės (judančios platformos, skirtos Vilniaus televizijos bokšto remontui) sukūrimas. Taip pat nemenkas iššūkis buvo pagaminti kavamalę šokolado fabrikui, kuri gebėtų per valandą sumalti 1,5 tonos kavos.

Šiuo metu esu produktų dizaino įmonės „Crystal Lab“ savininkas. Ateityje turiu su sporto pasiekimais susijusių planų ir darbinės veiklos idėjų, kurios leis toliau auginti savo įmonę. O tiems, kurie dvejoja dėl studijų užsienyje, patarčiau nebijoti iššūkių. Nes tik išėjęs iš komforto zonos supranti, kur prasideda stebuklai (angl. where the magic happens).

Atgal į sąrašą
Kita istorija